Draperii blackout în dormitor – TOP 7 avantaje pentru un somn de calitate

Draperii blackout

Un somn de calitate te ajută să te simți energizat, odihnit și pregătit să-ți asumi ziua următoare. Dar obținerea unui somn liniștit implică îndeplinirea multor condiții, iar cei mai mulți oameni se luptă să doarmă suficient. 

Dacă suferi de privarea de somn sau de o tulburare cum ar fi insomnia, poți utiliza draperii blackout pentru a obține o noapte de odihnă mai bună. Pe tot globul, mulți oameni instalează draperii blackout în dormitoarele lor sau în alte spații de somn, această țesătură simplă putând îmbunătăți drastic durata și calitatea somnului.

 

Beneficiul instalării acestor draperii blackout nu poate fi subestimat. De la un somn îmbunătățit la o mai bună eficiență energetică și izolare termică, perdelele de blackout îți pot îmbunătăți simultan starea de spirit, modelul de somn și intimitatea. Analizează beneficiile esențiale ale acestor draperii blackout și de ce ar trebui să le iei în considerare pentru propria ta casă.

1. Blochează lumina 

Fără îndoială, cel mai important beneficiu al unor draperii blackout este capacitatea lor de a acoperi ferestrele și de a bloca complet lumina naturală de la intrarea în dormitorul tău. Sunt ideale dacă îți dorești să creezi în dormitor un mediu întunecat și intim care să te invite la somn, mai ales că vor bloca nu numai lumina soarelui dar și lumina artificială de la mașinile care trec, luminile stradale sau alte surse. Draperiile vor oferi un strat suplimentar de protecție chiar și jaluzelelor, care tind să aibă lacune care permit luminii să pătrundă înăuntru. 

 

Mai mult, aceste draperii blackout îți vor oferi o șansă mult mai bună de somn neîntrerupt, dacă ești o persoană obișnuită să lucreze nopțile și să doarmă în timpul zilei. La fel, persoanele care lucrează în ture de noapte au un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate din cauza obiceiurilor de somn, astfel încât, prin trecerea la draperii blackout, vor reduce acest risc pentru sănătate prin crearea unui cadru realist ca pe timp de noapte, indiferent cât de luminoase sunt condițiile de afară. Cu draperii blackout, poți dormi în întuneric aproape total în orice moment al zilei sau al nopții, chiar dacă locuiești într-o zonă urbană cu poluare luminoasă.

2. Ajută la mentinerea ritmului circadian natural

Mulți oameni folosesc draperii blackout în zonele lor de dormit pentru a reduce expunerea la lumina soarelui de dimineață și alte surse de lumină. Organismul uman produce melatonina în întuneric. Acest hormon natural ajută la reglarea ritmurilor circadiene ale corpului sau a ciclului natural de somn-veghe. Draperiile blackout împiedică lumina să perturbe crearea melatoninei, permițându-ți să adormi mai repede și să păstrezi starea de ațipeală mai mult timp.

3. Economisesc energie

Având în vedere că ferestrele joacă un rol atât de important în eficiența termică a unei locuințe, contribuind ocazional chiar la o pierdere semnificativă a energiei termice, folosirea unor draperii blackout te pot ajuta de fapt să îți izolați mai bine casa, economisind energie și bani în acest proces. În general, cu cât perdelele de blackout sunt mai groase, cu atât impactul este mai mare, ajutând la prevenirea pătrunderii căldurii în casă în timpul verii și la menținerea aerului cald izolat în timpul iernii.

4. Reducerea zgomotului exterior

Odată cu creșterea urbanizării în întreaga lume, găsirea păcii și a liniștii în cele mai mari orașe poate fi mai dificilă decât ne-am dori. Traficul, lucrările rutiere sau zgomotele tipice din cartiere, toate joacă un rol important în poluarea fonică. Cu toate acestea, e verificat că niște draperii blackout pot bloca până la 40% din poluarea fonică care vine din afara casei tale, ceea ce le face o soluție perfectă pentru a lucra de acasă sau pentru a profita la maximum de wekenduri. Alegerea unui material mai gros pentru draperii blackout va fi o garanție pentru mai multă liniște.

Draperii blackout

5. Mai multă intimitate

Construite dintr-un material opac, draperiile blackout nu vor bloca doar lumina naturală, căldura și poluarea fonică externă care provin din afara casei tale, dar îți vor putea oferi și soluția perfectă pentru mai multă intimitate. 

Ideale pentru orice activități ai în program, în afară de somn, sau pentru a-ți menține dormitorul rece în timpul verii, aceste draperii blackout îți vor apăra intimitatea de orice curioși. Personalizează-le pentru a se potrivi ferestrelor dormitorului la forma și dimensiunea corespunzătoare și crează-ți sanctuarul dorit.

5. Mai mult stil

Draperiile blackout oferă un aspect estetic deosebit fiind disponibile în nenumărate culori, de la nuanțe neutre până la culori vii și imprimeuri moderne. Le poți alege pentru a completa stilul dormitorului tău sau chiar pentru a crea o pată de culoare dacă dormitorul tău e prea cuminte. 

  • Pentru un aspect clasic și mai elegant poți opta pentru texturi mai bogate, mate sau lucioase și accesorii metalice. În acest caz culoarea acestor draperii blackout, poate fi neutră sau mai intensă (roșu, grena, nuanțe de albastru sau verde). Pentru o notă de rafinament în plus, asortează niște perdele cu textură din brocart, mătase sau catifea.
  • Motivele florale sau imprimeurile geometrice abstracte te vor ajuta să creezi un aspect casual și un stil modern, minimalist. Culorile pot fi mai vii sau contrastante, cum ar fi alb negru. În acest caz, pentru mai mult dinamism, poți alege perdele colorate în culori complementare cu draperiile.
  • Pentru un stil natural poți opta pentru draperii blackout în culori calde sau pastelate, iar imprimeurile cu motive florale. O alegere excelentă vor fi perdelele transparente, ușoare și vaporoase, care vor crea un aspect aerisit și luminos și vor permite luminii naturale să pătrundă în dormitor în timpul zilei.

6. Investiție pe termen lung

Indiferent dacă optezi pentru draperii blackout gata făcute sau alegi să le personalizezi, acestea rezistă mai mult decât draperiile obișnuite. Draperiile blackout sunt făcute, de obicei, din țesături groase și bine țesute și pot avea chiar două sau trei straturi, aspectul luxos fiind determinat în principal de stratul de acoperire exterior. Chiar dacă sunt mai scumpe decât alte tipuri de draperii sunt o investiție bună și de durată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *