Top 7 reguli pe care le folosesc designerii de interior în amenajarea casei

amenajarea casei

Designul interior poate schimba instantaneu un spațiu, dar și starea ta de spirit de zi cu zi. Amenajarea casei poate fi un proces incredibil de distractiv, dar poate fi, de asemenea, unul descurajant. Sunt o mulțime de decizii de luat. 

Există pereți de vopsit și camere care trebuie mobilate. Și există o cantitate destul de mare de decorațiuni interioare și tapițerie care trebuie, de asemenea, aleasă. Suntem atrași de toate lucrurile frumoase, strălucitoare și plăcute din punct de vedere estetic pe care le vedem în revistele de specialitate. 

Dar, de multe ori magia designului ne face să experimentăm direcții greșite. Căldura și stilul unei case nu trebuie să provină neapărat din obiecte scumpe. În realitate, este vorba mai mult despre câteva idei încercate și testate puse laolaltă bine. 

„Esența designului interior va fi întotdeauna despre oameni și despre modul în care trăiesc” – Albert Hadley.

Pe de altă parte, fie că îți place un design simplu sau poate un decor maximalist, vei avea întotdeauna nevoie de ceva ca inspirație. Nu toată lumea își poate permite să angajeze un designer de interior care să vină și să elaboreze un design fabulos și coordonat pentru casa ta. 

Mai mult, majoritatea proprietarilor doresc să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor de design interior și să includă propriul stil în decorarea casei. De aceea, iată câteva idei de designer de la care te poți inspira pentru a schimba decorul casei tale.

1. Gândește ca un designer

Pentru a înțelege modul în care gândește un designer, ar trebuie să știi care sunt conceptele de bază cu care funcționează lumea designului interior și care pot fi aplicate în amenajarea casei, și care fac lucrurile mai atractive și mai frumoase.

  •  Proporția – “Legea relației” arată relația dintre diferite lucruri într-un grup. Aceste relații pot fi în legătură cu mărimea, forma, culoarea, lumina, textura sau modelul. Fiecare articol dintr-o cameră trebuie să fie proporțional cu dimensiunea camerei și cu celelalte obiecte din cameră. O proporție proastă înseamnă plasarea lămpilor mari pe mese mici, agățarea imaginilor mici pe pereți spațioși mari, plasarea unor decorațiuni casă mici pe o masă mare.
  • Echilibrul – Poate fi echilibru formal sau simetric, mai ușor de creat și implică obiectele de greutate egală plasate pe fiecare parte a centrului, la o distanță egală de acesta. Sau poate fi echilibru informal sau asimetric atunci când un obiect mare este plasat în apropierea centrului și un obiect mai mic la o distanță mai mare de centru. Acesta este mai creativ și este de dorit într-o casă mai mică.

interior design living

  • Ritmul – Ritmul este un principiu de design folosit pentru a crea interes și a reduce monotonia. Cel mai ușor acest lucru se poate face prin repetiție, repetând formele, culorile liniile, dimensiunile, finisajele sau materialele obiectelor; prin progres 
  • Accentul – Prin acest principiu, un centru de interes, un punct focal, este creat pentru orice aranjament prin accentuarea celei mai importante caracteristici. Accentul poate fi adus prin plasarea unui obiect sau prin gruparea obiectelor. Centrul de interes poate fi creat din decorațiuni interioare, pereți pictați, perdele atractive, grupare interesantă a mobilierului, prin folosirea unor culori contrastante stralucitoare, prin lăsarea unui spațiu suficient ca fundal în jurul unui obiect.
  • Armonia – Armonia este principiul artei care produce o impresie de unitate prin selectarea și aranjarea obiectelor și ideilor consecvente. Când toate obiectele care au o anumită asemănare sunt legate între ele prin unul sau mai multe aspecte, ele ar trebui să fie armonioase. Armonia este cerința fundamentală în orice piesă de design sau lucrare și ea poate fi de linie, formă, dimensiune, textură, culoare și idee.
  • Importanța detaliilor – Designerii susțin că detaliile fac designul și au un impact uriaș asupra spațiului tău. Mai ales că aici este partea despre decorațiuni casă care depinde numai de tine.

2. Stabilește schema de culori

După ce stabilești cam ce stil de design dorești, minimalist, clasic, modern, boho, industrial, trebuie să alegi o schemă de culori. Ceea ce este un lucru mai dificil, culoarea este strict personală și creează stări de spirit inspiraționale.

Cel mai ușor este să încerci un amestec de trei culori sau nuanțe. Regula 60-30-10 poate face o parte din munca pentru tine:

  • 60% din cameră ar trebui să fie culoarea dominantă – pe punctul focal al spațiului, practic culoarea principală pentru pereți;
  • 30% ar trebui să fie culoarea secundară – care va completa culoarea dominantă și este pentru accente mai mari, cum ar fi canapele și scaunele;
  • 10% ar trebui să fie o culoare de accent – accesorii mai mici, decorațiuni casă.

Această formulă de trei culori funcționează în orice combinație. Doar amintiți-vă, trei este mai bună decât De exemplu, o combinație de culori de maro, teal și mandarină. Nuanța de maro ar fi probabil culoarea peretelui, tealul poate fi culoarea pe care o alegi pentru scaunele cu accent sau un perete de accent, iar mandarina ar putea fi culoarea pe care o alegi pentru decorațiuni interioare mai mici, perne, draperii.

amenajare interioara designer

3. Adaugă textură în casa ta

Designul poate descrie personalitatea proprietarului, astfel încât prin utilizarea texturilor, modelelor și culorilor diferite poate transforma cu ușurință o cameră anostă într-una plină de rafinament. La fel de importantă pentru culoare este textura, mai ales dacă tânjești după o singură schemă de culori, cum ar fi all-white sau all-grey.

O cameră la prima vedere poate părea ca o singură schemă de culori, dar dacă te uiți atent vei observa nuanțe în aceeași culoare și o mulțime de texturi prin țesături / textile.

De exemplu, o cameră all white poate avea draperii de in, un scaun din pluș, perne strălucitoare de mătase, scaune de ratan, coșuri țesute și o canapea din bumbac nubby cu o pătură de blană falsă aruncată pe lateral. Toate aceste elemente utile în amenajarea casei adaugă textură și plac ochiului, creând un mediu cald și bogat.

4. Adaugă piese de mobilier statement mari

Una din greșelile obișnuite pe care majoritatea proprietarilor de case o fac este adunarea de prea multe piese mici de mobilă într-o singură cameră, care nu fac decât să aglomereze cameră. Luate în parte fiecare este remarcabilă, dar puse împreună crează confuzie.

Dimpotrivă, amestecând stilurile și dimensiunile mobilierului, camera va arăta echilibrată și nu prea voluminoasă. Chiar dacă este vorba de decorațiuni interioare pentru un apartament mic, există o mulțime de idei de decorare de încercat. 

Majoritatea designerilor vor recomanda ca și cele mai mici dintre camere să aibă o piesă statement mare, cum ar fi un dulap, o bibliotecă, o canapea mare. Un amestec de mare și puțin este cheia pentru un design interior de succes acasă. Această regulă merge și cu accesoriile.

amenajarea casei

5. Folosește tăvi, boluri decorative și coșuri

Designerii iubesc să folosească tăvi, boluri decorative și, uneori, coșuri, pentru a aranja colecții sau obiecte de care au nevoie. Pentru un indiciu de glamour, încearcă să adaugi o tavă aurie strălucitoare pe măsuța de cafea.

Pune pe partea de sus a tăvii, o lumânare frumoasă, câteva cărți și un bol mic de pietre colorate. Micile priveliști de acest gen par frivole, dar sunt imperative pentru o estetică stratificată. 

Mai mult, pentru o abordare rustică folosește-te de coșuri. Coșurile sunt instrumente decorative fabuloase pentru orice încăpere și care pot ascunde o mulțime de dezordine.

6. Magie prin iluminat

Pentru a obține acea magie a designului interior, nu poți trece cu vederea iluminatul. Este cheia pentru crearea unui spațiu cald și primitor. Dacă există ceva care poate upgrada rapid și ușor un interior, acesta este un corp de iluminat.

Orice încăpere va părea mult mai rafinată cu un corp de iluminat mai sofisticat (fie că e vorba de lămpi de podea, lămpi de masă sau lumini de perete), față de o lampă de masă banală și va crea un contrast plăcut cu cu elementele mai tradiționale dintr-un dormitor clasic.

7. Adaugă plante în fiecare cameră

Există numeroase plante ușor de îngrijit pe care le poți achiziționa și care vor dura ani de zile dacă sunt îngrijite corespunzător. Majoritatea designerilor vor spune să eviți aranjamentele florale false. Pare un sfat simplu dar adăugarea de aranjamente florale, plante vii și elemente naturale, cum ar fi vaze de scoici sau roci, poate fi acel touch final atât de necesar în designul unei încăperi și care sugerează: “Un designer de interior a fost aici“.

În amenajarea casei, ține mereu cont că nu trebuie să angajezi, neapărat, un designer pentru decorațiuni interioare, poți avea în continuare o casă care să arate bine. Este casa ta și tu ești cel care trebuie să trăiești în ea, așa că realizează-ți o casă pe care o să o iubești, o casă care să arate cine ești.

Încearcă să adaugi textură, culoare, mobilier statement și elemente ale naturii în casa ta și vei reuși să creezi acel interior cald și bine conceput pe care ți-l dorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *