Cum se curăță salteaua – tot ce trebuie să știi

Curatare husa saltea

Curățarea saltelei este o sarcină importantă pentru a avea un somn odihnitor și sănătos, dar care de cele mai multe ori este trecută cu vederea. Acarienii, praful, bacteriile, celulele moarte ale pielii, scamele, resturile alimentare, mirosul neplăcut sau petele pot fi eliminate printr-o curățare atentă a saltelei. 

Schimbarea așternuturilor în mod regulat nu este suficientă pentru a avea un somn cu adevărat confortabil. Dar pentru că ai investit în salteaua ta și pentru că te ferește de durerile de spate sau de gât, oferindu-ți un somn odihnitor, vrei cu siguranță să îi prelungești durata de viață. Pentru asta va trebui să o cureți în  mod regulat, în special dacă suferi de alergii, ai animal de companie sau mânânci în pat când te uiți la filme.

 • Nu ai curățat salteaua în ultimele șase luni.
 • Ai reacții alergice când te afli în pat (la culcare sau dimineața când te trezești). Acumularea de praf poate cauza alergii sau probleme respiratorii.
 • Există pete vizibile pe saltea, de mancare sau bautură, de mucegai sau urină (dacă ai un câine căruia îi place să stea la tine în pat).
 • Salteaua are un miros neplăcut care poate proveni de la mucegai, transpirație, celule moarte ale pielii.

Cum să cureți salteaua?

Chiar dacă salteaua este un obiect voluminos și procesul de curățare al acesteia poate părea greu, nu ai de ce să te sperii. Mai jos îți prezentăm pașii pe care îi ai de urmat:

 • Eliberează patul de așternuturi, cearceaf, fețe de pernă, husa pilotei, husa elastică de protecție a saltelei sau topperul, în cazul în care există. Lenjeria de pat o poți pune în coșul de rufe sau în mașina de spălat, în timp ce pernele, pilota/pătura așază-le într-un alt loc al camerei pentru a nu te deranja în procesul de curățare.
  • Așternuturile necesită a fi spălate la 60 de grade, pentru ca bacteriile și acarienii să moară.
  • Alege să ai lenjerii de pat din bumbac 100%, pentru că este un material hipoalergenic, care lasă pielea să respire. În plus, rezistă la temperaturile ridicate ale ciclurilor de spălare sau la cele ale fierului de călcat.
  • Schimbă așternuturile o dată pe săptămână, cel mult la două săptămâni. Nu amâna prea mult schimbarea lor dacă ești bolnav sau dacă obișnuiești să transpiri în somn. Fețele de pernă schimbă-le de două ori pe săptămână.
 • Aspiră salteaua. Această operațiune va elimina acarienii, praful, particulele de piele, părul sau alte resturi din saltea. Folosește duza lată a aspiratorului pentru partea superioară a saltelei, iar duza lungă pentru spațiile înguste, părțile laterale și colțuri. Apasă ferm.
 • Îndepărtează petele cu soluții de curățat materiale textile. Este important să ții minte că trebuie să folosești cât mai puțină apă atunci când îți cureți salteaua. Aceasta nu este facută să reziste la umiditate, prin urmare evită să torni orice tip de lichid direct pe saltea, în special pe cea din spumă de memorie. 
  • Într-un recipient dozează cu apă soluția de curățat materiale textile/covoare, potrivit indicațiilor de pe etichetă. Înmoaie un burete sau o cârpă curată în soluție, apoi stoarce bine și curăță zona pătată a saltelei. Ia buretele (sau cârpa), clătește-l în apă caldă, curată, stoarce-l foarte bine (pentru a nu îmbiba salteaua cu apă) și șterge de detergent suprafața pătată. 
  • Nu folosi înălbitori pentru curățarea saltelei și nu o usca cu uscătorul de păr sau așezând-o lângă radiator, pentru că riști să o deteriorezi.
  • Este important să cureți petele imediat, ca să nu aibă timp să se imprime în conținutul saltelei.
 • Presară bicarbonat de sodiu pe suprafața saltelei pentru a o dezodoriza. În cazul în care nu ai o curte ca să-ți poți da salteaua afară la aer curat, îi poți împrospata mirosul foarte ușor cu bicarbonat de sodiu. Prin urmare, după ce te-ai ocupat de pete este momentul să dezodorizezi salteaua. Presară un strat pe toata suprafața saltelei și las-o așa timp de câteva ore sau chiar o noapte întreagă, dacă ai această posibilitate. Ajută-te de o sită pentru a presăra bicarbonatul în mod uniform. Bicarbonatul de sodiu absoarbe orice umiditate sau miros al saltelei. La final aspiră salteaua.
  • Pentru a oferi saltelei un miros parfumat, amestecă cinci picături din uleiul esențial preferat în bicarbonatul de sodiu, înainte de a-l presăra pe saltea; de exemplu, uleiul de levănțică te va ajuta să ai un somn odihnitor;
  • Cât timp salteaua stă cu bicarbonatul de sodiu, deschide în cameră ferestrele pentru a pătrunde lumina și razele soarelui, ce vor ajuta la uciderea mucegaiului sau a bacteriilor.

Notă: Ține cont că va trebui să cureți salteaua pe ambele părți, deci vei repeta procedurile și pentru cealaltă față a saltelei.

Cum să-ți protejezi salteaua?

Dacă ți-ai propus să îți păstrezi salteaua în cele mai bune condiții, ține cont de următoarele sfaturi:

 • Folosește o husă de protecție pentru saltea – Aceasta protejează salteua de bacterii, acarieni sau petele care pot apărea accidental. În plus, se spală ușor la mașina de spălat. Respectă indicațiile de pe etichetă.
 • Aspiră salteaua de fiecare dată când schimbi așternuturile – Creează-ți un obicei în a aspira salteaua pe o parte și pe alta atunci când schimbi așternuturile. Praful, particulele de piele sau acarienii acumulați în saltea vor fi îndepărtați. Procesul de aspirare durează aproximativ 15 minute, iar tu vei câștiga un somn odihnitor și sănătos.
 • Răsucește salteaua o dată la trei luni – În felul acesta te asiguri că se uzează uniform. Tu și partenerul de viață cântăriți diferit și preferați poziții distincte de somn. Prin răsucirea saltelei o dată la 3 luni, partea de la cap va ajunge la picioare și invers, evitând să se creeze o adâncitură în saltea. O dată la șase luni se recomandă întoarcerea saltelei, de pe o parte pe cealaltă, în cazul în care este o saltea cu două fețe.
 • Evită să mănânci în pat – Oricâtă atenție ai acorda, sunt șanse foarte mari ca mici firmituri să se împrăștie în pat. Aceste particule fine, dar și lichidele scurse în țesătura saltelei, vor conduce în timp la mirosuri neplăcute, mucegai și bacterii.
 • Aerisește camera și salteaua – Deschide larg geamurile și lasă să intre aerul și razele soarelui. Îndepărtează toate așternuturile de pe pat.

Notă: Fii atent când este momentul să schimbi salteaua! Curățarea și îngrijirea saltelei va prelungi fără îndoială durata de viață a saltelei. Cu toate acestea, la un moment dat va veni timpul să o schimbi. Este important să știi când trebuie s-o înlocuiesti. Citește și articolul nostru de blog: Când știi că trebuie să cumperi o saltea de pat nouă?

Cu ce produse de casă poți curăța salteaua?

Am menționat că pentru îndepărtarea petelor se folosesc produse de curățat materiale textile. Cu toate acestea, poți folosi și produse pe care le ai în casă la îndemână: 

 • bicarbonat de sodiu – așa cum am precizat, este ideal pentru a scoate mirosurile neplăcute din saltea; totodată, bicarbonatul de sodiu omoară microorganismele și absoarbe mizeria; 
 • oțet alb – tot pentru a îndepărta mirosul neplăcut din saltea, dar și pentru a îndepărta acarienii și bacteriile, oțetul alb diluat cu apă caldă este de ajutor; se va pulveriza fin, pentru că așa cum am mai spus, salteua nu se comportă bine în mediu umed;
 • apă oxigenată – o poți folosi pentru a scoate petele persistente și vechi din saltea; realizează o soluție amestecând apă oxigenată cu trei linguri de bicarbonat de sodiu, iar la final adaugă un strop de detergent lichid de vase; aplic-o pe pată cu ajutorul unui recipent cu pulverizator;
 • zeamă de lămâie – pentru petele din saltea care te supără mai poți folosi un amestec realizat din zeamă de lămâie, apă și bicarbonat de sodiu; aplică prin pulverizare;
 • sare – absoarbe umezeala, de accea este folosită pentru a elimina petele proaspete de urină (este bine să acționezi imediat, dacă animalul tău de companie a încălcat regulile);
 • amoniac – tot pentru petele dificile pe care vrei să le elimini din salteua ta, folosește amoniac în amestec cu apă;

O suprafață curată de somn se va resimți în bine pentru odihna ta. Câteva obiceiuri pentru îngrijirea saltelei, aspirarea, răsucirea la trei luni, evitarea mâncatului și nu numai, vor contribui semnificativ la un mediu confortabil și sănătos de dormit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *