Perna anatomică – Cum alegi perna potrivită pentru gât

perna anatomica

Calitatea somnului este influențată de mulți factori, iar durerile de gât pot afecta durata si calitatea somnului. Mai mult, s-a constatat că postura slabă a gâtului și sprijinul în timpul nopții pot fi responsabile pentru trezirea cu dureri de gât și rigiditate, dureri de cap și dureri de umăr sau de braț. De aceea, perna anatomică specială pentru gât este o condiție esențială, mai ales pentru cei care suferă de dureri de gât și disconfort în timpul nopții. 

Persoanele care se trezesc dimineața cu simptome pe care nu le-au avut cu o seară înainte sau cei ale căror simptome sunt mai grave dimineața decât atunci când s-au retras la culcare în noaptea precedentă, probabil că fie folosesc o pernă nepotrivită, fie adoptă o postură greșită gâtului peste noapte.

Deși unii oameni folosesc pernele doar ca o modalitate de a scoate în evidență o culoare de accent în dormitor și nimic mai mult, studiile au arătat că o pernă specială pentru gât, cum este perna anatomică, poate îmbunătăți calitatea somnului și poate reduce nivelul durerii. Ceea ce este adevărat, doar că s-a constatat că multe recomandări se bazează mai mult pe designul pernei și sunt influențate de stimulente comerciale, în loc să pună accentul pe calitate și proprietățile specifice ale materialelor. De aceea, criteriile de alegere a unei perne potrivite sunt evazive și se pierd în avalanșa de oferte variate de perne de pe piață.

Cum te poate ajuta perna potrivită

Dacă de multe ori te trezești cu o durere de gât, sunt șanse ca perna ta să fie parțial de vină. Ceea ce trebuie să facă o pernă este să țină gâtul și capul la înălțimea potrivită pentru a preveni încordarea inutilă. O pernă prea mare sau prea mică poate provoca acumularea de presiune pe măsură ce gâtul încearcă să compenseze lipsa de sprijin. Dacă o bună parte a organismului tău este așezată pe saltea, capul și zona cervicală au ca suport în timpul somnului perna. De aceea, pentru o bună susținere a întregii coloane, este important nu doar tipul de saltea aleasă, ci și perna.

 

Postura ta de somn este crucială. Sigur că ar trebui să dormi în orice poziție te ajută să te odihnești, dar, se pot face ajustări dacă ești informat. Cheia pentru o postură bună de somn este alinierea – păstrarea urechilor, umerilor și șoldurilor în linie dreaptă (mai mult sau mai puțin). În mod natural, vor exista decalaje între spațiile definite de corp și saltea. Aceste spații îți pot tensiona mușchii spatelui sau gâtului, așa că ar trebui să folosești perne pentru a umple aceste goluri și pentru a reduce stresul.

 

Oamenii folosesc perna pentru a menține alinierea corectă a gâtului și coloanei vertebrale pentru a preveni suprasolicitarea, precum și pentru a se asigura că mușchii sunt relaxați în timpul somnului. Când dormi, ar trebui să încerci să găsești o poziție neutră a coloanei vertebrale în care perna să permită coloanei vertebrale să fie dreaptă vs. prea susținută (provocând o îndoire ascendentă a coloanei vertebrale) sau sub-susținută (provocând o îndoire descendentă a coloanei vertebrale).

 

Pe de altă parte, perna oarecum fermă este în general cea mai bună pentru durerile de gât, mai ales dacă dormi pe o parte. O pernă prea moale va pune presiune pe coloana cervicală. Pe de altă parte, o pernă ar trebui să aibă totuși, o anumită moliciune. Orice pernă care se simte inconfortabil va fi o veste proastă pentru gâtul tău.

 

De aceea, în ultimul timp, multă lume alege perna anatomică care asigură o bună susținere a coloanei vertebrale în zona cervicală, ameliorează durerile la nivelul umerilor, previne durerile de gât și de spate și te ajută să ai un somn odihnitor și relaxant.

Cum alegi perna anatomică potrivită pentru gât

Regula generală pentru a alege și a folosi cea mai bună pernă este că aceasta ar trebui să-ți țină gâtul paralel cu saltea, mai degrabă decât să fie îndoit în jos sau în sus.

1. Ține cont de poziția de dormit

Cele mai bune poziții de dormit pentru durerile de gât sunt pe spate sau pe lateral. 

  • Dormitul pe spate este primul recomandat și de aceea ar trebui să te asiguri că folosești o pernă care să susțină curbura gâtului și care să aibă o parte mai plată pentru cap. Când dormi pe spate, cel mai bine este să plasezi o pernă sub genunchi pentru a minimiza presiunea și asupra părții inferioare a spatelui.
  • Dacă dormi pe o parte, ai nevoie de o pernă puțin mai mare pentru a-ți menține capul în linie cu coloana vertebrală. Cei care au probleme cu durerile de gât și în general cu somnul, ar putea urma chiar regula celor 3 perne: o pernă pentru cap care să ofere volum și suport modelabil, o pernuță între brate și o pernă specială între picioare. Perna dintre picioare ar trebui să fie subțire și să ajute la menținerea coloanei vertebrale în linie cu capul și gâtul.
  • Dacă dormi pe burtă, este posibil să ai dureri de gât, deoarece gâtul tău este întors în lateral și spatele este arcuit. Cel mai bine, mai ales dacă ai dureri de gât, este să renunți complet la pernă și să dormi direct pe saltea. Mai mult, o pernă plată sub stomac ar putea ajuta la menținerea coloanei vertebrale în conformitate cu capul și gâtul.
  • Dacă îți schimbi des poziția în somn, ai nevoie de o pernă anatomică de duritate și înalțime medie, cu umplutura solidă și flexibilă. O pernă anatomică se va adapta perfect poziției tale în timpul somnului, fiind recomandată indiferent de poziția preferată (pe o parte, pe spate, pe burtă).

perna anatomica

2. Cele mai potrivite materiale

Pernele pot fi realizate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv latex, poliester, bumbac… Ultimele studii au descoperit că latexul și spuma cu memorie sunt cele mai bune materiale pentru perne pentru durerile de gât. Acest lucru se datorează faptului că aceste materiale oferă suport pentru gât, ceea ce poate îmbunătăți calitatea somnului.

  • Pernele din puf pot fi manipulate cu ușurință pentru a oferi sprijin acolo unde este nevoie. Acest lucru poate fi util mai ales pentru cei care schimba frecvent pozitiile de somn. Se mulează pentru a-ți menține gâtul într-o poziție corectă, dar nu își păstrează forma atât de bine în timp.
  • Pernele din spumă cu memorie se comprimă în jurul formei capului și gâtului pentru a le menține în linie cu coloana vertebrală. Practic, ajută la promovarea alinierii corespunzătoare a coloanei vertebrale. Sunt soluții excelente pentru durerile de gât mai ales dacă ai ales să dormi pe spate sau pe laterală. O pernă anatomică din spumă cu memorie este sensibilă la schimbările de temperatură, astfel încât atunci când te așezi pe ea, va deveni mai moale și se va mula în jurul corpului, în funcție de punctele de presiune.

3. Înălțimea pernei

Dacă durerea de gât este problema ta, o pernă mai plată poate fi opțiunea mai bună. Pernele mai înalte crează mai multă presiune cranio-cervicală (adică la locul în care capul și gâtul se unesc) și un unghi cervical mai mare, ceea ce înseamnă că și capul nu este aliniat cu coloana vertebrală. 

Practic, o pernă prea înaltă nu permite gâtului să se relaxeze complet în timpul somnului, ceea ce poate duce la durere și rigiditate, mai ales dacă gâtul rămâne la acel unghi toată noaptea. Pe de altă parte o pernă prea joasă poate pune presiune pe gât.

Înălțimea pernei nu trebuie să fie nici prea mare, astfel încât să încline capul prea mult înainte, nici prea joasă pentru a extinde gâtul și a înclina capul în sus. În general, perna ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 7 până la 15 cm pentru a oferi un sprijin adecvat.

4. Alege pernele anatomice

În plus față de poziția de somn, preferințele personale și confortul sunt considerente cheie pentru găsirea pernei potrivite. Pernele anatomice au devenit populare și au înlocuit pernele cu fulgi, fiind o achiziție tot mai des întâlnită deoarece sunt confortabile, hipoalergenice și mențin coloana vertebrală într-o poziție naturală eliminând durerea cervicală.

Perna anatomică cervicală se mulează și se adaptează după conturul capului, al gâtului și al umerilor, oferindu-ți o susținere bună și ajutându-te astfel, să te relaxezi. O pernă anatomică poate contribui la ameliorarea durerilor de spate, aparute din cauza unei pozitii incorecte in timpul somnului, dar in acelasi timp reduce sforaitul si apneea, deoarece imbunatateste respiratia. 

Indiferent de modul în care dormi, asigură-te că investești timp și bani pentru a găsi perna potrivită pentru tine. Dacă îți pasă de somn și de sănătatea ta, ar trebui să fii un pic mai selectiv atunci când faci cumpărături pentru o pernă anatomică pentru a preveni durerile de gât. 

La Somnart găsești o gamă variată de perne anatomice fie că ești tentat de gama de perne cu aloe vera sau perne silver, ideale indiferent de sezon, fie că vrei o pernă anatomică cu memorie în formă cilindrică ori ergonomică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *