Ce spune poziția în care dormi despre personalitatea ta?

Fiecare dintre noi are o poziție preferată în care doarme, iar un procent foarte mic dintre noi obișnuim să schimbăm mai multe poziții de dormit până dimineața. Fie că dormi pe o parte, pe spate sau ghemuit, cercetările susțin că poziția în care doarme o persoană poate divulga trăsăturile sale de personalitate, precum încăpățânarea sau dorința de a domina, dar și alte detalii, cum ar fi gradul de îngrijorare și stres ca urmare a unei zile încărcate.

Dormitul pe o parte

În general, persoanele care dorm pe o parte sunt acelea care se preocupă tot timpul de situația lor materială și de evoluția în toate planurile. Despre cei care dorm pe partea stângă se spune că se confruntă cu anumite neliniști, iar despre cei care dorm pe partea dreaptă că sunt personalități puternice și autoritare. În plus, atunci când dormi pe o parte, coloana vertebrală este alungită, fiind eliminate astfel durerile de spate și de gât, întâlnite în cazul persoanelor care adoptă alte poziții de dormit. Din acest motiv, această postură a corpului este recomandată și persoanelor care se confruntă cu simptomele specifice apneei în somn. Principalul avantaj al acestei posturi este reprezentat de contribuția acesteia la scăderea refluxului de acid, fiind astfel considerată ideală pentru persoanele care se confruntă cu aceste simptome.

Poziția fetusului 

Dacă te afli printre cei care dorm cu genunchii ghemuiți și capul în jos, trebuie să știi că majoritatea persoanelor (în jur de 50%) adoptă această poziție în timpul somnului și, în general, de două ori mai mult femeile decât bărbații. 

  • Poziție și personalitate – Poziția fetală apare din nevoia de siguranță, de întoarcere în uterul matern, ca după somn să poți reveni cu forțe noi, în lupta cu problemele zilnice. Această poziție este modul tău de a te separa de lumea exterioară, de a rămâne tu în lumea ta, în liniște. Persoanele care aleg această poziție au tendința de a aprecia confortul, vor să se relaxeze și să scape de stres. Este o poziție comună în rândul persoanelor care își fac griji cu ușurință. În același timp, cei care se ghemuiesc în timpul somnului sunt persoane conștiincioase și ordonate. Sunt firi sensibile și amabile, dar sunt percepute ca persoane dure. De fapt, sunt timizi când întâlnesc prima oară pe cineva, dar după ce se relaxează devin sociabili. 
  • Ce se poate face – Din păcate, dacă vezi viața ca pe un câmp de luptă, ratezi din bucuriile ei, iar anumite lucruri din te sperie mai mult decât este normal. Încearcă să te îngrijorezi mai puțin sau, cel puțin, în funcție de gravitatea situației. Trebuie să te relaxezi, dar să fii pregătit să faci față noilor provocări care apar. 
  • Sfat – Dormitul pe partea stângă poate pune presiune asupra organelor vitale (ficat, stomac, plămâni), așa că dacă dormi în poziția fetală, măcar alege să dormi pe partea dreaptă. Dacă dormi în această poziție și vrei să ai un somn sănătos, e recomandat să pui o pernă între genunchi, care să reducă tensiunea ce se poate acumula la mușchii spatelui.

Poziția copac (sau buștean)

Studiile au constatat că 3 din 10 persoane dorm în această poziție: corpul drept, pe o parte, membrele într-o parte și în alta a corpului.

  • Poziție și personalitate – Este poziția oamenilor sociabili și extrovertiți. Cei care dorm pe o parte (cu corpul tot întins) și cu amândouă membrele parțial întinse înainte, sunt descriși ca fiind persoane sociabile, care se adaptează ușor la orice situație. Acestora le face plăcere să facă parte dintr-un grup, au încredere în ceilalți și sunt inofensivi.
  • Ce se poate face – Dacă ești printre cei care dorm în aceast
    ă poziție trebuie să fii mai flexibil în gândire și să nu ai încredere în prima persoana pe care o întâlnești, înainte de a o cunoaște mai bine. 

Poziția „celui care tânjește”

Cei care dorm în această poziție au ambele brațe întinse în față și dorm pe o parte. Aproximativ 25% din persoanele participante la studii au ales această poziție în timpul somnului.

  • Poziție și personalitate – Persoanele care dorm în această poziție așteaptă întotdeauna să obțină cele mai bune rezultate și sunt proprii lor critici. Își urmează visul și au așteptări mari de la viață (întind ambele mâini pentru a lua tot ce doresc de la viață). Au un caracter deschis, dar pot fi suspicioși și cinici cu persoanele pe care abia le întâlnesc. Odată ce au luat o decizie, nu o mai
     schimbă aproape niciodată.
  • Ce se poate face – Dacă dormi în poziția celui care tânjește, ar trebui să consideri fiecare zi un nou început, să te gândești din prima ce dorești să faci în acea zi, iar apoi să faci tot posibilul pentru a realiza ce ți-ai propus. 

Poziția de dormit pe burtă

Dormitul pe burtă este ales de persoanele care obișnuiesc să aibă o dietă sănătoasă și să facă sport. Adesea această poziție este preferată în special de copii și mai puțin de către adulți. Conform studiilor efectuate, doar 7% dintre adulți adoptă această poziție de dormit. Orice poziție pe burtă este indicată pentru persoanele care au tulburări de digestie și este ideală în cazul persoanelor care sforăie în timpul somnului. Totuși, postura respectivă nu este cea mai recomandată. Principalul său dezavantaj este reprezentat de faptul ca nu permite păstrarea, cu ușurință a coloanei vertebrale într-o poziție neutră, în timpul somnului. 

  • Poziție și personalitate – Dormitul pe burtă trădează o persoană sensibilă, care prezintă o mare nevoie de dragoste, poate chiar și atenție, însă doar din partea celor dragi. Acestora nu le place să iasă în evidență și sunt devotați credințelor pe care care le au. Sunt oameni de încredere și pot fi ușor răniți, chiar dacă nu o arată. Gestionează mai greu situațiile conflictuale și tind să exagereze în ceea ce privește autocritica.
  • Ce se poate face – Dacă nu reușești să renunți complet la această poziție de dormit, specialiștii recomandă să încerci alternarea acesteia, pe perioade scurte, cu alte posturi și menținerea feței în jos, pentru a permite deschiderea căilor respiratorii superioare. 
  • Sfat – Nu este recomandat să dormi pe burtă, ba chiar este una dintre cele mai nesănătoase poziții de somn, deoarece produce o tensiune prea mare în zona gâtului. Totuși, dacă nu poți dormi altfel, e bine să pui o pernă sub abdomen, în zona pelvisului, pentru a reduce tensiunea. Sau poți încerca să dormi cu o pernă mai joasă sub cap.

Poziția „în cădere liberă”

Ești în „cadere liberă” dacă dormi cu fața în jos cu mâinile în sus, în jurul pernei, și cu capul într-o parte. Aproape 17% dintre participanții la studii dorm în această poziție. Această poziție e căutată inconștient de persoanele care au unele probleme gastro-intestinale. Presiunea din timpul somnului asupra abdomenului acționează ca un masaj de care aceste persoane au nevoie, iar corpul care își caută echilibru își va găsi o poziție potrivită pentru asta.

  • Poziție și personalitate – Persoanele care dorm în această poziție sunt, de obicei, exuberante, nonconformiste și tind să nu aibă nici un control asupra vieții lor. Acestea sunt mai înclinate la anxietate cauzată de problemele și sarcinile asumate în ziua precedentă. Nu le place să fie criticate și pierd controlul în situații extreme.
  • Ce se poate face – Dacă te regăsești în trăsăturile de personalitate de mai sus, ar trebui să încerci să preiei controlul asupra vieții tale și să acorzi o atenție mai mare la ceea ce se întampla în prezent pentru a fi pregătit să faci următorul pas.

Poziția de dormit pe spate

Atunci când dormi pe spate, capul, coloana vertebrală și gâtul beneficiază de o poziție neutră, care permite odihnă adecvată. În acest caz, nu se exercita o presiune suplimentară asupra acestor zone ale corpului, fiind eliminat riscul confruntării cu durerile specifice dormitului în poziții inadecvate. În plus, dormitul pe spate are efecte benefice și în ceea ce privește eliminarea refluxului acid al organismului. Însă nu este cea mai indicată în cazul persoanelor care se confruntă cu simptomele specifice ale apneei în somn.

Poziția soldat 

Este poziția în care o persoană doarme întinsă pe spate cu ambele brațe fixate pe lângă corp. Nu este cea mai populară (doar 8% dintre persoane adoptă această poziție), dar este considerată cea care oferă cea mai completă gamă de beneficii.

  • Poziție și personalitate – Oamenii care dorm
  •  în această poziție sunt, în general, liniștiți și rezervați. Acestora nu le place să iasă în evidență, dar impun standarde ridicate, pentru ei și pentru cei din jur. Alegerea acestei poziții de somn mai poate trăda și o personalitate mai puțin flexibilă, însă care respectă întocmai regulile și principiile în care crede. Persoanele care dorm în această poziție sunt active și vor face, întotdeauna, lucrurile ca la carte, într-o manieră militărească. Când dormi în poziția soldatului, pentru tine lucrurile trebuie tot timpul să fie clar înțelese, să le poți încadra în sisteme, fiecare lucru trebuie să fie înțeles în profunzime. 
  • Ce se poate face – Cercetările arată că dormitul pe spate poate duce la sforăit, dificultăți de respirație și un somn mai puțin odihnitor. Aceste lucruri pot fi evitate dacă persoanele în cauza își mai schimbă poziția de somn pe timpul nopții.
  • Sfat – Cei care dorm în poziția soldatului ar trebui să doarmă pe suprafețe care să le susțină bine spatele, de aceea opțiunile pentru saltea sunt extrem de importante pentru ei. E de preferat o saltea cu fermitate medie, care să ofere suport spatelui și gâtului.

Poziția de somn „steaua de mare”

O altă categorie o reprezintă cei care dorm pe spate, cu mâinile în sus, depărtate. Se pare ca doar 5% din populație alege această poziție. 

  • Poziție și personalitate – Aceste persoane sunt foarte deschise, se adaptează ușor schimbărilor și au predispoziție în a-i asculta pe ceilalți atunci când își plâng problemele. Sunt săritori și îi ajută necondiționat pe cei din jur, fiind persoanele în care poți să te încrezi oricând, la orice oră. 
  • Sfat – Se pot relaxa în timpul somnului dacă aleg să doarmă fără pernă sub cap (cu excepția celor care suferă de reflux gastroesofagian), însă cu perna fie sub genunchi, fie sub glezne. Dormi mai sănătos dacă pui o pernă mare și pufoasă sub genunchi, astfel încât să reduci presiunea asupra nervului sciatic. Pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian este recomandată o pernă mai înaltă și o saltea mai tare.

Indiferent de poziția pe care o preferi, o saltea și o pernă potrivită te vor ajuta să dormi mai bine și să îți menții coloana vertebrală în poziția corectă. La Somnart îți oferim o gamă largă de produse gândite pentru o odihnă sănătoasă, din care îți vei putea alege o saltea care să te ajute să îți relaxezi mușchii complet și să te trezești fresh, în fiecare zi.

Acest articol a fost publicat în Blog. Salvează link-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *