Cu toții ne dorim o locuință curată și bine aerisită, în care să avem parte de un mediu de trai sănătos, fără praf și fără alergeni. Și pentru că o mare parte din timpul nostru îl petrecem în pat dormind, probabil că prima întrebare care îți vine în minte este: Cu ce se curăță salteaua de pat? În afara igienizării lenjeriei și a pernelor, curățarea saltelei este un pas esențial.
Salteaua este expusă la multă transpirație, păr și piele moartă, fluide corporale, alergeni, acarieni de praf, și murdărie de la animale de companie. Mediul cald și umed reprezintă un mediu ideal de reproducere a acarienilor și a bacteriilor, transformând saltelele într-unul dintre cele mai neigienice locuri din casă.
Mai mult, într-o atmosferă cu umiditate sporită și prin transpirația din timpul nopții, salteaua de pat devine un mediu propice mucegaiului, care la rândul lui aduce multe probleme sănătății, de la micoze ale unghiilor la boli respiratorii.
Așa cum îți speli cearșafurile în mod regulat, este o idee bună să îți cureți salteaua periodic. O saltea este o investiție semnificativă, așa că vei dori să te asiguri că rezistă cât mai mult. Să știi cum și cu ce se curăță salteaua de pat este important, mai ales dacă suferi de alergii, ai animale de companie sau ești doar un gustător pasionat de miezul nopții. Astfel, vei eradica o mare parte din probleme și vei păstra spațiul în care îți petreci până la o treime din viață, curat și proaspăt.
Următorii pași sunt sfaturi generale pentru a afla cu ce se curăță salteaua de pat, plus diverse metode de curățare saltea pentru a elimina în mod natural petele, cum ar fi urina, transpirația, sângele și vărsăturile de pe saltea.
Pregătește produsele potrivite pentru curățarea saltelei
Dacă vrei să fii eficient și rapid în ceea ce ai planificat să faci, adică în operația de curățare saltea, este bine să îți pregătești înainte de a începe câteva obiecte și materiale de care o să ai nevoie pentru îndepărtarea petelor, mirosurilor și prafului: aspiratorul, un recipient pentru pregătirea soluțiilor de curățat, o strecurătoare / sită, lavete și / sau prosoape curate, sticle de pulverizare, ventilator sau uscător de suflare (opțional), bicarbonat, ulei esențial de lavandă, sare, oțet alb, peroxid de hidrogen de 3%, câteva picături de săpun de vase lichid, alte materiale implicate în formulele de curățare.
S-ar putea să ai deja tot ce ar fi nevoie pentru curățare saltea în cămara ta. Metodele naturale și ingredientele simple (cum ar fi bicarbonatul de sodiu și oțetul) vor îndepărta petele și vor lăsa spațiul de dormit plăcut parfumat.
Spală așternuturile
Începe prin a scoate toate cearșafurile, fețele de pernă și păturile din pat înainte de a curăța salteaua. Operația de curățare saltea este un moment minunat pentru a le spăla. Verifică eticheta de pe perne și lenjerii pentru a vedea dacă acestea sunt lavabile la mașină. În mod ideal, vei dori să speli așternuturile în apă cât mai fierbinte pentru a scăpa de acarienii de praf, dar este important să urmezi instrucțiunile de îngrijire recomandate pentru a evita o posibilă contracție sau decolorare. Se recomandă spălarea cearșafurilor săptămânal pentru a ajuta salteaua să se păstreze curată. Mergi mai departe și spală pernele și topperele de saltea.
Evaluează daunele
Modalitatea prin care vom curăța salteaua depinde de cât de murdară este și ce pete sunt prezente. Tehnica de rutină de curățare saltea va fi diferită de tehnica utilizată pentru a elimina o scurgere sau o pată. Verificând atent salteaua pentru pete, decolorări, mirosuri și alte semne vei identifica zonele care vor avea nevoie de o atenție suplimentară.
Aspiră bine salteaua
Folosind atașamentul de tapițerie al aspiratorului, curăță întreaga suprafață a saltelei pe ambele fețe. Asigură-te că aspiri părțile laterale ale patului pentru a îndepărta praful și întinde țesătura pentru a acorda o atenție deosebită marginilor și spațiului dintre cusături, unde se acumulează cea mai mare parte a prafului, părului și a murdăriei.
Instrucţiuni pentru îndepărtarea mirosurilor
Pentru a împrospăta mirosul saltelei, în cazurile când nu o poți scoate afară la aer curat, folosește bicarbonatul de sodiu. Amestecă 1 cană de bicarbonat de sodiu cu câteva picături de ulei esențial de lavandă sau levănțică într-un castron, apoi pune amestecul într-o strecurătoare. Împrăștie uniform bicarbonatul de sodiu parfumat pe întreaga saltea.
Lăsa bicarbonatul de sodiu pe pat câteva ore, chiar și o noapte întreagă. Dacă este posibil, deschide ferestrele dormitorului pentru a crește fluxul de aer. Bicarbonatul de sodiu absoarbe orice umiditate sau miros al saltelei. La final se aspiră salteaua.
Curățarea petelor galbene de pe saltea
Petele galbene pe saltea sunt probabil un rezultat al transpirației și acumularea de ulei de corp. Încearcă să albești zonele cu un amestec de 50/50 (o ceașcă fiecare) de peroxid de hidrogen și apă caldă, plus 1/4 lingurita detergent de vase light.
- Se toarnă soluția într-o sticlă de pulverizare și se pulverizează suprafața saltelei.
- Freacă zonele cu o perie moale sau un prosop și lăsa să lucreze aproximativ 30 de minute.
- Pulverizează salteaua din nou cu apă limpede pentru a o clăti, șterge bine pentru a îndepărta toate urmele soluției de curățat și las-o să se usuce complet. Pentru pete dure, repetă operația și adaugă puțin mai mult peroxid de hidrogen în soluție.
Îndepărtarea petelor de urină
Petele de urină se pot întâmpla accidental sau des, mai ales dacă ai copii. Procedura generală pentru curățare saltea și îndepărtarea petelor este cam aceeași, iar cea mai bună soluție de utilizat pentru îndepărtarea petelor depinde de tipul de pată:
- Aplică o cantitate mică de soluție de curățare pe o cârpă / lavetă curată.
- Șterge ușor zona pătată cu cârpa.
- Aplică apă rece pe o altă cârpă curată și șterge ușor zona pătată cu pânza înmuiată în apă.
- Repetă procedura dacă este necesar, până când pata este îndepărtată.
- Scopul principal este de a utiliza cât mai puțină soluție de curățare posibil, și să nu uzi prea mult salteaua.
Pentru cazul petelor de urină, se amestecă împreună 1 ceașcă de peroxid de hidrogen 3%, 3 linguri de bicarbonat de sodiu și doar câteva picături de săpun lichid de spălat vase. Se amestecă până la dizolvarea bicarbonatului de sodiu. Se toarnă amestecul într-o sticlă de pulverizare și apoi se pulverizează întreaga zonă colorată a saltelei, lăsând soluția să se înmoaie. Se lasă soluția să se usuce la aer timp de cel puțin o oră.Se curăță cu o lavetă înmuiată în apă curată și se lasă să se usuce.
Îndepărtarea petelor de sânge
Dacă salteaua ta este pătată cu sânge, tratează pata cât mai repede posibil cu următorii pași:
- Pregătește soluția de curățare, umple o sticlă de pulverizare cu peroxid de hidrogen de 3%.
- Pulverizează pata de sânge și apoi șterge-o cu un prosop curat. Repetă pulverizarea până la dispariția petei.
- Lasă salteaua să se usuce la aer.
Dacă pata este proaspătă, o poți scoate cu apă și sare. Într-un pahar cu apă adăugă o lingură sare și amestecă bine.
Îndepărtarea petelor de vomă
Pentru eliminarea mirosului și a petelor din vărsături este esențial să se acționeze rapid.
- Pregătește soluția de curățare din apă și oțet alb 50/50 și pune-o într-o sticlă de pulverizare.
- Pulverizează zona murdară a saltelei și apoi șterge-o cu un prosop curat.
- Presară puțin bicarbonat de sodiu peste zona tratată. După o oră, aspiră bicarbonatul de sodiu și lasă salteaua să se usuce la aer.
Îndepărtarea petelor de mâncare sau băutură
Pentru cei care au obiceiul de a mânca în pat, sigur cel puțin o dată – de două ori s-a vărsat băutură pe saltea. Pentru a șterge astfel de pete, se amestecă într-un vas 2 linguri de detergent de rufe praf (nu trebuie să aibă cristale albastre în el) și o lingură de apă.
Se amestecă până devine spumă uscată, apoi se aplică pe pată. După 10 minute se curăță cu o lingură. La sfârșit se șterge zona cu o cârpă umedă și se lasă să se usuce. Alternativ, se poate folosi o soluție din ⅓ un pahar de suc de lămâie și jumătate de pahar de oțet
Cea mai bună modalitate pentru curățare saltea și pentru a păstra salteaua albă și fără pete este să o protejezi cu husă impermeabilă sau un topper pe care să le cureți în mod regulat.
Prețul inițial a fost: 1,320.90 lei.1,100.75 leiPrețul curent este: 1,100.75 lei.Adaugă în coș